1 december togs beslut om att införa fria byten i herrarnas division 2- och 3-serier samt damernas division 1. En utbytt spelare skulle kunna bytas in igen, och samtliga sju avbytare få användas.

Flera föreningar och distriktsförbund har kritiserat förändringen, och förbundsstyrelsen valde då att lägga fram ett nytt förslag för behandling på ett extra representantskapsmöte på tisdagskvällen.

– Det tidigare beslutet var nog inte förankrat hos klubbarna helt enkelt, säger Östergötlands Fotbollförbunds Kjell Augustsson, som deltog på representantskapsmötet.

Förslaget, som nu antogs: antalet avbytare i herrtvåan och trean samt damettan utökas från tre till fem, men inget system med fria byten. I beslutet står även att byten endast får ske vid tre tillfällen under pågående spel, förutom halvtid då. Regeländringen ska utvärderas under 2018.

– Alla föreningar som hört av sig till oss har sagt att de föredrar det här nya förslaget så det var vi röstade på också, säger Östergötlands Fotbollförbunds Kjell Augustsson.