Motala AIF:s nye tränare Vladan Ladan var helnöjd efter att Svenska Fotbollförbundet omprövat det tidigare beslutet om fria byten i herrarnas division 2- och 3-serier samt damernas division 1. En utbytt spelare skulle kunna bytas in igen, och hela sju avbytare få användas.

Det beslutet togs 1 december och upprörde Vladan Ladan och många av hans kollegor i Fotbollssverige.

– Det var väldigt amatörmässigt. Jag var ärligt oroad för hur de många bytena hade påverkat matcherna, inte minst om man var i underläge, säger Vladan.

Efter massiv kritik valde förbundsstyrelsen att lägga fram ett nytt förslag på tisdagens extra representantskapsmöte.

De nya reglerna, som antogs, säger att antalet avbytare i herrtvåan och trean samt damettan utökas från tre till fem, men det blir inga fria byten. I beslutet står även att byten endast får ske vid tre tillfällen under pågående spel, förutom halvtid då.

Den nyordningen är Vladan betydligt mer nöjd med.

– Det här är jättebra, bättre än bra. Otroligt skönt att det tidigare beslutet ändrades, säger Vladan.

Vad är du mest nöjd med?

– Att kunna lufta flera spelare i matcherna gynnar lagen, tränarna och spelarna. Om man leder med exempelvis 3–0 kan vi göra fem byten och då även lufta några av de unga spelarna. Att det ändå bara blir möjligt att byta vid tre tillfällen under matcherna är allra viktigaste förändringen. Det måste verkligen varit ett geni som har tänkt till, säger Vladan.

Den nye Maif-tränaren körde igång försäsongen med sitt lag den här veckan. Tre provspelare finns just nu på plats. Vilka dessa är vill Vladan inte avslöja i det här läget.

22-årige mittfältaren Amir Aldin, australisk bosnier som senast spelat i österrikiska tredjeligan, har tidigare testat med Maif men verkar i stort avskriven.

– Om han varit väldigt imponerande hade vi tagit hit honom direkt, men vi vill se fler spelare, förklarar Vladan.